Credit Suisse sa pridáva k problémom amerických bánk

Credit Suisse sa pridáva k problémom amerických bánk

Credit Suisse (CSGN.SW) tento týždeň nepotešila investorov. Veľmi nešťastné bolo aj načasovanie po krachu amerických bánk Silicon Valley Bank a Signature Bank v posledných dňoch.

Táto druhá najväčšia švajčiarska banka, zaznamenala vo štvrtom štvrťroku odliv vkladov vo výške 120 miliárd.

Jej výročná správa za rok 2022 vykázala stratu ôsmich miliárd dolárov, čo je zhruba jej súčasná celková hodnota na burze (počet akcií krát ich súčasná hodnota na burze). Mimo toho sa vo výročnej správe ako aj vo výroku ich audítora (PwC) dočítame aj informáciu o "významných slabých stránkach" v interných kontrolách na identifikovanie a analýzu významných rizík vo finančných výkazoch spoločnosti za rok 2021 a 2022. Na jednej strane síce manažment tvrdí, že finálne výkazy sú správne, na druhej strane však rovnako tvrdí, že stále pracuje na odstránení spomenutých slabých stránok. Nech si záver z toho vytvorí každý sám. V každom prípade to nevytvára dobrý obraz o jednej z globálnych bánk.

Aby toho nebolo dosť, aj ich najväčší, aj keď menšinový akcionár, Národná banka Saudskej Arábie sa vyjadril, že už neposkytne viac kapitálu Credit Suisse. Ako dôvod uvádza, že podľa legislatívy nemôže vlastniť viac ako 10% akcií. Priama odpoveď, ktorá len zväčšila problém v očiach investorov. Je otázka, či ako najväčší akcionár nemohli zvoliť diplomatickejšiu odpoveď typu: Silne veríme v Credit Suisse, sme v úzkom kontakte s manažmentom spoločnosti a my sami máme prístup k veľa voľným financiám. Nič z toho nie je klamstvo, k ničomu sa nezaväzujú. Možno by to pomohlo Credit Suisse v danej situácii.

Medzi riadkami: Problémy so znehodnotením aktív Silicon Valley Bank sú zrejme omnoho väčšie v prípade Credit Suisse. Kým SVB inkasovala 1.5% zo svojich dlhopisov, veľké európske banky boli nútené nakupovať dlhopisy so  zápornými úrokovými sadzbami. Čiže de facto počas ich držania museli oni platiť úroky. V súčasnosti, keď sa tieto výnosy znovu prehupli do kladných čísiel, je takmer isté, že niektoré banky postihli/postihnú značné straty. Je len otázka ako to postihne jednotlivé banky a akým spôsobom.

Na upokojenie situácie sa švajčiarsky regulátor finančných trhov FINMA a švajčiarska národná banka vyjadrili, že Credit Suisse spĺňa všetky požiadavky na kapitál a likviditu, ktoré sú kladené pre obzvlásť významné banky. Rovnako povedali, že cantrálna banka je ochotná poskytnúť Credit Suisse dodatočnú likviditu v prípade potreby.
Späť na blog